18.3.2020

Tarttuvat taudit tallissa

Hevosten keskuudessa pyörii joka vuosi erilaisia tauteja. Tavallista hevosinfluenssaa ja ikävämpää pääntautia sekä herpesvirusta. Viime vuonna Hubertus oli hetkellisesti vapaaehtoisessa karanteenissa, kun odotettiin sierainlimanäytteiden tuloksia. Onneksi kyseessä oli vain tavallinen flunssa, vaikka sekin toki on harmillinen vaiva. Hubertuksen talli eristi nopeasti sairastuneet hevoset ja karsinoiden väliin teipattiin suojamuovit.

Muovit estävät hevosia koskemasta toisistaan ja pysäyttää isoimmat pärskeet
Nuoriin suomenhevosiin tauti iski koviten

Hevosten hoitajat pukivat aina suojavaatteet hoitaessaan oireilevia tai altistuneita hevosia. Myös heppojen hoitojärjestyksessä oltiin tarkkoja, ensin terveet sitten sairaat.

Ulko-ovella oli vati, jossa vierailijat desinfioivat kengänpohjat virkon-liuoksessa mennessä ja tullessa.

Käsidesiä oli jokaisen karsinan edessä ja ihmisiä ohjeistettiin olemaan koskettelematta hevosia turhaan ja käyttämään jokaisella hepalla vain sen omia hoitotarvikkeita.

Talikot ja kottikärrytkin merkittiin ja sairastuneilla käytettiin eri välineitä kuin terveillä.

Myös vaatteet tuli vaihtaa käyntien välissä, jos vierali toisilla talleilla. Terveiden hevosten lämpöjä seurattiin päivittäin, jotta eristys saatiin tarvittaessa aloitettua ajoissa. Pelätty pääntauti alkaa kuumeella ja jos hevonen saadaan heti tässä vaiheessa eristettyä , ei se ehdi tartuttaa muita.

Tiedotimme tilanteesta avoimesti ja pidimme ihmiset ajantasalla testien tuloksista ja tautitilanteesta tallissa.

Sierainlimasta otettiin näytteitä ja varmistettiin, ettei kyseessä ole pelätty pääntauti

Huolellisuus ja joidenkin mielestä jopa ylireagointi kannatti, sillä flunssasta päästiin ennätysnopeasti eroon ja sairastuneiden hevosten määrä saatiin rajattua. Lisäksi Hubertus pääsi jopa malliesimerkiksi tartuntatauteihin erikoistuneen eläinlääkärin luentoihin ja saimme paljon kehuja ammattimaisesta toiminnastamme.

Siksi koronan aiheuttamat toimenpiteet sujuvat meiltä tutulla kaavalla. Vessoihin on täydennetty saippuavarastot, karsinoiden edestä löytyy käsidesiä ja kilpailut sekä muut yleisötilaisuudet on peruttu. Ratsastustunnit jatkuvat, sillä meillä on muutenkin pienet ryhmät , korkeintaan neljä ratsastajaa. Lähikontakteja pystytään välttämään ja olemme pääosin ulkona.

Toki olemme tehostaneet hygieniaa ja entisestään pienentäneet tallissa yhtä aikaa olevien ihmisten määrää. Karsinoiden edestä löytyy taas desinfiointiaineitta. Olemme ohjeistaneet ratsastajia huolellisesti, sillä haluamme kantaa oman vastuumme epidemian hillitsemisessä.

Tiedotamme aktiivisesti tilanteen etenemisestä fb-sivullamme.

Kuva: Lotta Kalamo
Estekisat on toistaiseksi peruttu, mutta valmennustunteja ja kisaharjoituksia järjestämme ahkerasti , jotta pienet ja isot ratsastajat ovat terässä, kun kisakausi taas jatkuu

Tsemppiä kaikille ja koitetaan pysyä terveinä!Toivottavasti tilanne saadaan pian haltuun ja näemme taas tapahtumien merkeissä viimeistään kesällä!

Mitä tiukempi tilanne, sitä enemmän tarvitaan huumoria