10.7.2015

Sankarit kakkukahvilla

Eipä mennyt kovin kauan, kun saatiin jo tarjota kakkukahvit pelastuslaitoksen miehille ja naisille. Yksi hevosistamme putosi syvään laskuojaan, eikä päässyt omin voimin ylös. Pohjanmaan pelastuslaitoksen palomiehet saapuivat nopeasti apuun ja pelastivat epäonnisen hevosen rivakasti ja ammattitaitoisesti. Onnettomuudessa oli ainekset pahempaankin, onhan tuohon samaiseen ojaan aikoinaan kuollut hevonen, jota ei saatu ajoissa nostettua ylös.

Muutamia asioita kannattaa muistaa, jos vastaava sattuu omalle kohdalle:

Älä aikaile, vaan soita heti palomiehet paikalle, kun huomaat, ettei hevonen omin voimin pääse ylös. Hevosen voimia ei kannata haaskata tuloksettomiin ponnisteluihin ja kylmettyminenkin saattaa uhata.
Rauhoittele hevosta puheellasi ja käske hysteeriset ihmiset pois paikalta.
Soita heti päivystävälle eläinlääkärille, hevonen saattaa joutua shokkiin tai olla loukkaantunut.
Työskentele aina hevosen selän puolella esim. vetoliinoja laittaessasi.
Opettele etukäteen, miten vetoliinoja käytetään, jottei hevonen turhaan loukkaannu nostettaessa.
Yritä saada hevosen etujalat pitävälle maalle. On uskomatonta, miten hevonen saa etujaloillaan vedettyä itsensä pois ojasta tai suosta, jos vain voimia on jäljellä.
Kannusta hevosta yrittämään itse, kun liinat on asetettu ja ihmiset valmiina auttamaan.
Soita tallille ja pyydä hevoskuljetuskoppia paikalle. Käske ottamaan useampi lämmin loimi mukaan.
Lämmitä kylmettynyt hevonen kuivaamalla ja loimittamalla usealla loimella päällekäin, älä kävelyttele!
Tallilla voit juottaa hevoselle lämmintä melassivettä, jossa on vähän suolaa tai elektrolyyttejä. Muista tarjota myös suolatonta vettä.
Eläinlääkärin tarkastus on tarpeen, vaikka hevonen näyttäisikin olevan kunnossa.

Vaasan Hubertus järjestää syksyllä hevosen ensiapu- ja pelastuskurssin hevosenomistajille ja kaikille kiinnostuneille. Tervetuloa mukaan, ikinä ei tiedä, milloin taidoista on hyötyä! Ilmottelemme kurssista FB-sivullamme.  

Kiitos Pohjanmaan Pelastuslaitos, teidän rauhallisen ja taitavan toiminnan ansiosta hevonen selvisi pelkällä säikähdyksellä ja mutakylvyllä!