29.4.2020

PONIAGILITY

Todella hauska ja opettavainen laji on poniagility. Se on samanlaista kuin koirillakin: tehdään tehtävärata pienine esteineen ja koitetaan suoriutua siitä mahdollisimman nopeasti ilman rikkeitä. On pujottelua, sillan ylitystä, renkaan sisään astumista ja korokkeelle nousemista. Lisäksi voi olla erilaisia verhoja, joiden läpi on käveltävä rohkeasti. Vain mielikuvitus ja turvallisuus on rajana, kun kehittelee uusia tehtäviä. Roza poni on esimerkiksi opetellut hyppäämään hulavanteen läpi ja Martti on peitetty pressulla.

Tässä palkitaan PikkuMarttia hienosta suorituksesta

Poni pitää kuitenkin rauhallisesti totuttaa tehtäviin ja on aloitettava helpoimmista esteistä. Missään vaiheessa ei saa pakottaa ponia tekemään mitään, eikä se saa myöskään pelätä. Siksi on hyvä ottaa kokenut agilityohjaaja neuvomaan, miten poni totutetaan turvallisesti erilaisiin tehtäviin. Hubertuksella järjestetään poniagilitykurssi heti, kun koronarajoitukset loppuvat. Jos sinulla ei ole omaa ponia, voit lainata ponin tallilta.

Poniagility kasvattaa ihmisen ja eläimen välistä luottamusta ja parantaa yhteistyötä. On palkitsevaa huomata, miten poni oppii erilaisia tehtäviä. Shettiksille se on aika helppoa, ne kiipeävät makupalan perässä vaikka puuhun. Ponit ovat myös todella älykkäitä ja oppivat nopeasti. Se asettaa myös haasteita. Poni ei väkisin tee mitään, mikä sen mielestä ei kannata tai ole kivaa.

Roza on ehdottomasti tallin agilitymestari

Tehtävien oikeaoppisen suorituksen lisäksi arvioidaan ponin käsittelyä ja parivaljakon yhteistyötä. Tämän kuuluu olla molempien mielestä hauskaa.

Isot hevoset voivat myös opetella agilitya. Meidän Nicholai esimerkiksi on taitava agilityheppa. Hapsuverho kyllä aluksi pelotti sitä tosi paljon, mutta siihenkin totuttiin ajan kanssa. Ponit posottivat verhon läpi kyselemättä ja ihmettelivät isojen heppojen hysteriaa. Ponien ego onkin usein niin suuri, ettei niitä kovin helposti pelotella.

Keppareilla voi myös harjoitella agilitya, jos ponia ei ole käytettävissä. Hubertuksella on pidetty agilityn tutustumisluokka myös keppareille ja jos innokkaita löytyy, pidetään myös keppariagilityn etäkisat.

Innokkaat voivat laittaa minulle sähköpostilla toiveita erilaisista keppari- ja ponitapahtumista sekä kilpailuistamilla.routamaa@hotmail.com .

Pyrimme järjestämään mahdollisimman paljon toimintaa etänä, jotta kaikki olisivat kilpailukunnossa, kun kausi vihdoin saadaan avata.

AURINKOISTA KEVÄTTÄ KAIKILLE TOIVOO HUBERTUKSEN VÄKI!