6.8.2015

Martin kanssa hommissa

Hubertuksen maskotti Martti Poni paiski töitä myös Taiteiden Yössä. Martti oli tilattu Bock’s Corner Breweryyn talutusponiksi. Olin jo tilausta vastaanottaessa ilmoittanut, että ponin ehdoilla tehdään töitä. Vaikka talutusratsuna toimiminen ei fyysisesti ponia rasita, täytyy psyykkinen puoli huomioida. On uskomattoman raskasta kantaa selässään kymmeniä eri lapsia pienen ajan sisällä ja kaikki se ihmismäärä, meteli, äkkinäiset äänet ja tapahtumat uuvuttavat ponia. Silti en ollut osannut mitenkään varautua siihen, miten  paljon lapsiperheitä paikalla oli. Jonoa purkamaan olisi tarvittu kaksi ponia ja Martti ryhtyikin heti hommiin , ehtimättä lainkaan tutustua uuteen ympäristöön. Martti on onneksi todella sosiaalinen,luottavainen, utelias ja kiinnostunut kaikesta uudesta. Silti huomasin, että se alkoi tunnin jälkeen väsymään, vaikka pidimme välillä lakisääteisen tauon. Tietenkin olisimme toivoneet, että kaikki innokkaat pienet ratsastajat olisivat saaneet kokea ponikyydin, mutta jonon aina vain kasvettua ja ponin alettua näyttämään kyllästymisen merkkejä, minun oli pakko ilmoittaa, että Martti lopettaa hommat tältä erää. Olimmehan jo liki kaksi tuntia puurtaneet. Päätös ei ollut helppo ja tuntui kamalalta nähdä pettyneet lapset, jotka toki pyysin kaikki taputtamaan ja tervehtimään Marttia, vaikka eivät selkään päässeetkään. Ilmoitin myös , että Martilla voi tulla halutessaan Hubertukselle ratsastamaan ja ensimmäiset cowboyn alut ovatkin jo huomenna tulossa ponikouluun. 

Kun   eläintä käytetään ihmisen viihdyttämiseen, on omistajalla suuri vastuu huolehtia siitä, ettei yleisöä viihdytetä eläimen hyvinvoinnin kustannuksella. Poni ei ole kone, joka väsymättä jaksaa kiertää kehää vain ihmisten iloksi. Nämä tapahtumat ovat oiva tilanne opettaa lapsille ja monille aikuisillekin, miten eläimiä tulee kohdella ja kuinka ponin lähellä tulee käyttäytyä. Suurin osa vanhemmista hienosti ohjeistikin lapsia ja kaikki noudattivat ohjeitani. Lapsethan tietenkin haluavat ponin parasta, kunhan vain saavat oikeanlaista opetusta. Kaikki myös tuntuivat ymmärtävän, miksi Martti lopetti hommat, se oli  mukava huomata.

Oli hienoa olla mukana Bock’s Cornerin tapahtumassa ja kokemus oli todella positiivinen. Toivottavasti yhteistyöllemme tulee jatkoa, sillä onhan Hubertuksen tarina alkanut nimenomaan Bockin tallista Pukinkulmasta. 

Ja lopuksi Martin esikuva ja idoli, legendaarinen Marlo