1.6.2022

Kesä tallilla

Bontje pääsi laitumelle kuntoutumaan rankasta talvesta

Kesästä unelmoidaan ja sitä odotetaan hartaasti. Kesällä työ hevosten kanssa tuntuu helpolta ja silloin sitä aina ajattelee olevansa unelma-ammatissaan. En varmaan ole ainut, joka kesällä haaveilee uusista hevosista tai varsasta. Sitä helposti haksahtuukin ostamaan tai astuttamaan hevosen, kun ei muista, mitä tämä työ on syksyn sateissa ja talven kylmyydessä.  Onneksi on kesä, muutenhan sitä saattaisi epätoivoissaan lopettaa koko hevostouhun. Kesällä hurmiossa tehdyt hevosostokset onneksi varmistavat, että töitä on jatkettava tulevanakin talvena.

tämä nenä kaipaa aurinkorasvaa

Osa hepoista lähtee kesällä laitumelle ja nauttii lomasta syöden suurinta herkkuaan eli vihreätä ruohoa. Toisaalta näillä keleillä laitumella olo voi olla ennemminkin piinaa, kun paarmat kiusaavat päivisin ja polttiaiset öisin. Etenkin vaaleapigmenttiselle hepalle on muistettava laittaa aurinkorasvaa, sillä turpa ja vuohiset ovat vaarassa palaa. On myös varmistettava, että hevonen pääsee varjoon, sillä lämpöhalvaus uhkaa laitumellakin. Etenkin jos joutuu koko päivän pakenemaan paarmoja.

Kilpailukausi on kuumimmillaan. hevosia on treenattu ja valmisteltu siihen koko vuosi. Kilpailut voidaan helteilläkin käydä hevosille turvallisesti. Ratsastajat ovat enemmän vaarassa, sillä hevonen kestää lämpöä paremmin. Molempien on huolehdittava hyvin juomisesta, elektrolyyttien saannista ja vilvoittelusta suorituksen jälkeen ja näillä keleillä jopa ennen.

Kesä on myös ratsastusleirien aikaa. Moni lähtee innostuneen jännittyneenä leirille toiselle paikkakunnalle, vieraalle tallille. Kannustan tähän, sillä aina tekee hyvää nähdä, minkälaista muilla talleilla on. Katsonta avartuu ja oppii sellaista, mitä kotitallilla ei välttämättä tule tehtyä. Leireillä muutenkin pääsee tekemään asioita, jotka eivät normaalisti ratsastustunneilla ole mahdollisia. Uudet ystävyydet tulevat bonuksena ja ovat usein koko elämänmittaisia. 

Kesä voi olla myös ahdistavaa aikaa.Kaikilla ei  ole taloudellisia mahdollisuuksia leireihin eikä ystäviäkään. Toki kesäloma tuo toivotun hengähdystauon heille, jotka ovat koulussa kiusaamisen kohteina. Sama osattomuuden tunne voi silti jatkua tallillakin, kun muut innoissaan puhuvat leireistä. Muistetaan tämä ja ollaan kaverin tukena.

 Tallilla voi kesällä onneksi puuhata paljon sellaistakin, joka ei maksa mitään. Reippaus palkitaan aina ja moni on näin päässyt  ratsastamaan yksityishevosia.

Hyvää kesän jatkoa kaikille ja kerätään auringosta energiaa!