3.6.2015

Jos pahin tapahtuisi

Tulipalo on jokaisen tallinpitäjän pahin painajainen. Kyyneleet silmissäni olen kuunnellut tarinoita siitä, miten isäntä on epätoivoisena traktorilla kerta toisensa perään yrittänyt ajaa läpi hevostallin tiiliseinän, jotta saisi rakkaat hevosensa pelastettua tulen kynsistä. Sitä ennen hän oli rynnännyt estelyistä huolimatta palavaan talliin hakemaan tärkeintä hevostaan. Ulos päästyään oli hevosella ollut häntä tulessa  ja isännällä palanut paidan selkämys.  Toinen mies oli nykinyt itkien moottorisahaa käyntiin aikomuksenaan sahata hirsiseinään pakoreitti liekkimeren keskellä kauhuissaan hirnuvalle hevoselleen.  Tarinat ovat eri tulipaloista, mutta kaikkien kertomusta yhdistää se, että tositilanteessa ei paljoakaan ole tehtävissä. Tallipalo etenee usein räjähdysmäisen nopeasti. Siksi ennaltaehkäisy on tärkeintä. Hubertus panostaa erityisen paljon turvallisuuteen ja palotarkastukset,nuohoukset sekä sähköjohtojen tarkastukset  suoritetaan huomattavasti useammin kuin laki edellyttäisi. Sähkölaitteiden käytössä noudatetaan huolellisuutta ja viimeinen tallista poistuva tarkistaa aina, ettei kuivauspuhaltimia tai muita sähkölaitteita jää yöksi päälle.

Erityisen onnekkaita olemme , sillä Pohjanmaan pelastuslaitoksen miehistö on halunnut kouluttautua tallillamme.  Palomiehet ovat olleet ehdottomasti innokkaimpia oppilaita, joita koskaan olen opettanut. Reippaita ja rohkeita miehiä, joista jokainen vuorollaan kokeili laittaa hevoselle riimun päähän ja taluttaa sen ulos tallista. Yksi rohkeimmista uskaltautui ratsastamaankin.  

Hevonen on saatava nopeasti tallista ulos, jos jossain savuaa. Hevonen on savulle erityisen herkkä, koska sen pää sijaitsee korkealla. Juuri siellä, mihin savu ensimmäisenä nousee. Siksi harjoittelimme nopeaa naruriimun tekoa ja miehet saivat testata eri tapoja käyttää riimunvartta tai köyttä hevosen hätäriimuna.

YLE oli kuvaamassa harjoituksiamme

Palomiehistä näki, että he olivat aidosti eläinrakkaita ja halusivat oppia pelastamaan hevosia.

Tutustuimme myös erilaisiin hevoskuljetuskoppeihin ja mietimme, miten pelastaa hevoset kaatuneesta kopista. Silmien peittäminen ja korvien tukkiminen ovat keinoja rauhoittaa hevosta näissä tilanteissa. Kopin kääntämistä voi myös yrittää, kunhan hevoset saadaan rauhoitettua ensin. Eläinlääkäri onkin kutsuttava välittömästi onnettomuuspaikalle. 

 Nicholai oli kohdannut savusukeltajan jo edellisellä kerralla, mutta Ristoa sihisevä hirviö epäilytti. Savusukeltajan tarjoama sokerinpala sai kuitenkin Riston sydämen sulamaan. 

Taisin itsekin menettää sydämeni näille huumorintajuisille miehille ja voin jatkossa nukkua yöni rauhallisin mielin, sillä tosipaikan tullen nämä sankarit tekevät kaikkensa pelastaakseen hevosemme.