28.10.2020

HUBERTUKSELLA EI KIUSATA!

Me hubertuslaiset olemme sitoutuneet noudattamaan Reilun Pelin periaatteita. Se tarkoittaa sitä, että meillä jokainen saa olla oma itsensä ja kaikkia kunnioitetaan. Emme hyväksy minkäänlaista kiusaamista lasten tai aikuisten välillä. Olemme turvallinen yhteisö ja kasvatamme omalla esimerkillämme.

On hienoa huomata, että lasten ja nuorten keskuudessa kiusaamista ei ole enää vuosiin esiintynyt, vaan kaikki kannustavat toisiaan. Meillä ei myöskään ole hierarkiaa, kaikki ovat samalla viivalla.

Muistan hyvin omasta lapsuudestani, kuinka kova arvojärjestys talleilla oli. Hevosenhoitajat olivat asteikon huipulla ja kohtelivat usein meitä muita todella rumasti. Itsekin olen ollut kiusattu. Enkoskaan saanut omaa hoitohevosta, kun en kuulunut oikeisiin piireihin. Sittemmin olen kyllä saanut hoitaa hevosia ihan tarpeeksi eli kovin suurta vahinkoa ei tapahtunut. Lapsena se silti tuntui aivan kauhealta ja onneksi pääsinkin vaihtamaan toiselle tallille, jossa ei nokkimisjärjestystä ollut. Kaikilla ei kuitenkaan ole tätä mahdollisuutta.

Toivon, että minuun tai johonkin toiseen aikuiseen uskalletaan olla vaikka nimettömänä yhteydessä, jos kokee joutuneensa kiusatuksi.

Itse pyrin olemaan mahdollisimman paljon mukana lasten touhuissa, jotta ajoissa huomaisin mahdolliset ulkopuolelle jättämiset tai muun ilkeilyn. Seuraan myös tallin lasten someprofiileita. Niitä on kiva seurata muutenkin, mutta haluan myös nähdä, miten lapset kommentoivat toistensa julkaisuja. Some on nimittäin todella raadollinen paikka ja kiusaamista siellä on paljon. Kannustan kaikkia vanhempia tutustumaan etenkin tiktokin kommentteihin.

Hubertuksella käy useita lapsia ja nuoria kuntouttavassahevostoiminnassa nimenomaan kiusaamisen takia. Olisi kamalaa, jos he tallillakin kohtaisivat epäasiallista käytöstä. Olen monet kerrat ollut silmät kyynelissä ylpeydestä, kun meidän tallitytötniin kauniisti ottavat huomioon myös kuntouttavan hevostoiminnan asiakkaat ja esittelevät heille tallia tai ovat apuna hevosen hoitamisessa. Pienimmätkin ponitytöt tietävät, että tallilla kaikki ovat samanarvoisia.

Voin ylpeänä todeta, että Hubertuksella ei kiusata!