26.12.2023

HEVOSET JENGINUORTEN APUNA

Kuvassa Ebony Horse Clubin nuorisotyön johtaja Charlotte Lavender

Sain kunnian vierailla Lontoossa Brixtonin kaupunginosassa sijaitsevalla ratsastuskoululla nimeltään Ebony Horse Club. Se on keskellä slummimaista kerrostaloaluetta, junaradan kupeessa. Itseasiassa tallit on tehty junaradan alla sijaitseviin makasiineihin. Keidasmaisen rauhallisella tallialueella on todella siistiä ja kaikki tavarat ovat tarkasti järjestyksessä. Täällä käyvillä lapsilla ja nuorilla sen sijaan mikään ei ole järjestyksessä. Talli on ainut paikka, jossa kaoottiseen ja pelottavaan elämään saa jotain järjestystä ja rauhaa. Moni kävijöistä on jo lapsena ajautunut mukaan jengiin, joka järjestelmällisesti rekrytoi nimenomaan lapsia rikoksentekijöiksi mm. huumekauppaan ja väkivallan tekoihin. Lontoon esikaupunkialueilla mahdollisuus tulla ammutuksi jengien välisissä kiistoissa on todellinen.

Ebony Horse Club on perustettu nimenomaan näiden syrjäytymiskierteessä olevien lapsien auttamiseksi. Hevoset ja talliyhteisö ovat tutkitusti hyväksi ihmisille ja vahvistavat elämän perustaitoja kuten itsevarmuutta, sosiaalisia taitoja , empatiaa ja resilienssiä. Lisäksi talli tarjoaa turvallisen yhteisön, jossa luotettavia aikuisia on läsnä. Ebony Horse Club haluaa auttaa lapsia laukkaamaan pois slummista.

Tallilla kaikki on turvallisesti järjestyksessä

Ratsastustuntien lisäksi yhdistys tarjoaa lapsille mahdollisuuden nähdä maailmaa slummin ulkopuolella. Näköalattomuus on yksi suurimmista ongelmista syrjäytymisuhan alla elävillä nuorilla ja tähän Ebony haluaa tuoda muutoksen. mm. tänä kesänä klubilaiset pääsivät ratsastusmatkalle Italiaan. 

Näköalattomuus on myös toivottomuutta tulevaisuuden suhteen ja siksi Ebony auttaa  löytämään mahdollisuuksia stipendien turvin kouluttautua. Minulle kerrottiin, että jotkut nuoret ovat lähteneet töihin ja opiskelemaan kilpatalleille ja joku jopa päässyt eläinlääketieteelliseen. 

Asioita , jotka eivät mitenkään olisi olleet mahdollisia ilman hevosten herättämää toivoa ja innostusta. 

Meillä Suomessakin olisi mahdollisuus ottaa talleja enemmän mukaan syrjäytymisen vastaiseen työhön, jos vain rahoitus tähän saataisiin järjestettyä. Meillä ei ole samanlaista hyväntekeväisyyden kulttuuria kuin Englannissa, eikä varakkaita lahjoittajia. Ebonylla ei tätä ongelmaa ole, onhan clubin presidenttinä itse kuningatar Camilla.

Jos kiinnostuit aiheesta enemmän, tässä tallin kotisivun osoite: ebonyhorseclub.org.uk ja tässä video klubilta : https://www.youtube.com/watch?v=U1s6rnkEFAk