23.10.2020

Esteratsastus

Eniten koronakriisin aikana olemme ratsastuskoulun lasten kanssa kaivanneet esteratsastusta. Suomen Ratsastajainliitto antoi vahvan suosituksen talleille, ettei riskialttiita tunteja pidetä toistaiseksi ja kuormiteta mahdollisilla loukkaantumisilla terveydenhuoltoa. Esteitä hypätessä väkisinkin välillä joutuu maistamaan kentän hiekkaa, mutta useimmiten selvitään säikähdyksellä ja vielä useammin naurulla. Olenkin lapsille sanonut, että estetunneilla sattuneita pyllähdyksiä ei lasketa sadan putoamisen tavoitekiintiöön. Vanha sanonta nimittäin kertoo, että vasta sadan putoamisen jälkeen voit kutsua itseäsi ratsastajaksi.

Me halutaan koronasta eroon!

Onneksi meillä ei kuitenkaan kokonaan ole kielletty ratsastusta kuten esimerkiksi Espanjassa. Olemme saaneet keskittyä kaiken perustaan eli kouluratsastaukseen. Tai kuten me ratsastajat sanomme, sileällä ratsastamiseen. Jotta esteratsastus olisi turvallista ja kivaa, tulee perusasioiden, kuten pysähtyminen, kääntäminen, taipuminen, olla hyvin hallussa. Siksi esteille ei pääse vielä alkeiskurssilla.

Nicholain ja Isabellan kuvasi Lotta Kalamo

Esteratsastus on laji, joka ei sovi kaikkein arimmille. Jos jäät epäröimään ennen estettä, voit olla varma, että hevosesikin tekee niin ja hups! Taas on hiekkaa hampaiden välissä. Tähänkin sopii vanha sanonta : heitä sydämesi edellä esteen yli!

Puomien ylitystä aletaan harjoittelemaan viimeistään jatkoryhmissä. Jotta lapset pääsisivät jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa kokeilemaan kilpailemista, järjestämme estekisoissa erikseen puomiluokan, jossa ratsukolla saa olla taluttaja. Näin lapset oppivat kilpailusäännöt ja turvallisen toiminnan veryttelyalueella. Myös kilpailujännitykseen on hyvä tottua, haluamme pitää kilpailemiseen siksi matalan kynnyksen ja rohkaisemme lapsia mukaan.Tärkeintä on tietenkin se, että saa olla mukana yhteisessä toiminnassa. Kaikista ei tarvitse tietenkääntulla kilparatsastajia. Tallilla ja hevosten kanssa riittää kyllä muutakin hommaa.

Irtohypytys on myös tosi kivaa! Nasun kuvasi Lotta Kalamo

Esteratsastuskilpailut ovat paras tapa tutustua ratsastukseen, jos et ole koskaan ennen seurannut lajia. Kilpailujen säännöt on helppo ymmärtää, nopein ilman virheitä voittaa ja laji tarjoaa vauhtia ja jännitystä.

Tervetuloa seuraamaan kisoja , kunhan tästä koronasta päästään!