14.3.2022

Ukrainan sota ja hevoset

Viime päivät ovat olleet epäuskon ja järkytyksen aikaa meille kaikille. Ukraina on joutunut raukkamaisen hyökkäyksen kohteeksi, turvallisuudentunne on järkkynyt myös Suomessa. Sota aiheuttaa suunnattomia inhimillisiä kärsimyksiä, eivätkä eläimetkään välty siltä. Rakkaiden lemmikkien kärsimys ja niiden menettäminen aiheuttaa sodan uhreille lisätuskaa kaiken muun lisäksi.

Ukrainassa on yli 200 000 hevosta ja niiden kaikkien kohtalo on vaakalaudalla. Keväällä on syntymässä lukemattomia varsoja tähän hirvittävään tilanteeseen. Tällä hetkellä hevosten kuljettaminen rajalle on lähes mahdotonta. Kuljetuksia hoitavat paikalliset naiset ja ulkomaalaiset kuskit, sillä ukrainalaiset miehet eivät saa poistua maasta. Teitä ja siltoja on tuhottu ja kuljettaminen on muutenkin vaarallista. Polttoainetta on myös vaikea saada. 

Monet tallinpitäjät ovat jääneet maahan kaiken uhalla. He eivät pysty jättämään rakkaita hevosiaan kuolemaan yksin.  Sodan pitkittyessä hevosilta loppuu ruoka, eikä sitä pystytä kuljettamaan talleille. Tilanne on epätoivoinen ja etenkin Puolassa tehdään ihailtavasti töitä, että mahdollisimman montaa hevosta ja niiden omistajaa pystyttäisiin auttamaan. Puolalaiset ovat tarjonneet karsinapaikkoja, kuljetusapua, ruokaa ja hoitotarvikkeita. Avunpyyntöjä tulee jatkuvasti ja ne ovat sydäntä särkeviä. 

Myös Suomessa moni haluaa auttaa, muttei tiedä miten. Tällä hetkellä luotettava toimija ja avun koordinoija on Ukrainan Ratsastajainliitto UEF. He ottavat vastaan avunpyyntöjä Ukrainasta ja kokoavat listaa ihmisistä ja organisaatioista, jotka ovat valmiita auttamaan. Auttaa voi tarjoamalla esimerkiksi työpaikan tai asunnon hevosalan ammattilaiselle, karsinapaikkoja tai kuljetusta hevosille, ensiaputarvikkeita, ruokaa sekä hoitovälineitä hevosille. Umpimähkään ei kannata lähteä keräyksiä järjestämään. Suosittelen olemaan yhteydessä johonkin luotettavaan toimijaan ja kysymään, minkälaista apua tarvitaan. Monesti paras tapa on lahjoittaa rahaa. Järkyttävää kyllä, liikkeellä on myös huijareita eli varmista aina järjestön luotettavuus.

 Hubertuksella , kuten varmasti kaikilla Suomen talleilla, ollaan valmiita auttamaan, kunhan paras tapa selviää. Seuraa somekanaviamme, ilmoitamme niissä tarkemmin.

Tallilla kevät tekee tuloaan, linnut keräävät hevosten irtokarvaa pesien pehmikkeeksi ja ratsastustunnit pyörivät. On tärkeää tarjota lapsille paikka, jossa pelottavat uutiset sodasta voi unohtaa. Hevoset hirnuvat heinää, koronasta tai sodasta huolimatta. Turvallinen arki rullaa tallilla.

Kaunista kevättä kaikesta huolimatta! 
HOX! Nyt mahdollista auttaa Suomesta helposti ja luotettavasti. Tällä hetkellä tarvitaan nimenomaan rahaa. Tässä linkki:

https://www.ratsastus.fi/uutiset/uef-helping-hands-projekti-vie-hevosrehua-ukrainaan/