25.10.2021

Riston kuulumiset

Olette ihanasti myötäeläneet mukana Riston taistelussa, tsempanneet ja kyselleet kuulumisia. Siksi päätin kertoa teille Riston kuulumiset.

Vesiripuli jatkui yli kaksi viikkoa. Olin jo lähes menettänyt toivoni ja ajattelin, ettei se toivu enää koskaan. Samoin tuntui hiljaisesti muukin tallin väki ajattelevan. Risto oli niin laiha, että pidin sillä loimea lähes koko ajan, ettei tarvitsisi nähdä sen riutunutta olemusta. Viimeisenä keinona sille yritettiin saada oikeanlaista bakteerikantaa suolistoon, syöttämällä sille terveen hevosen lantaa. Nasu sai luvan olla lääketehtailija ja minä haudutin Nasun kakasta Ristolle ”teetä”. Odotin ihmettä tapahtuvaksi, turhaan. Aloin olla todella väsynyt. Riston hoitaminen vei kaiken energiani, huoli valvotti ja kulutti. Risto oli kuitenkin iloinen ja mietin, että laitan sen kesälaitumelle hetkeksi, että saa siellä vielä nauttia viimeisistä hetkistään ja jos ei laitumella tokene, niin saa lähteä laukkaamaan ikivihreille niityille.

Ruokahalu Ristolla oli aivan kauhea, se olisi vain syönyt koko ajan. Onneksi. Sillä olikin koko ajan heinää saatavilla ja luontokin alkoi tarjoilemaan hevosten suurinta herkkua, tuoretta ruohoa ja herkullisia voikukkia. Usein hevosten vatsa saattaa mennä tuoreesta ruohosta sekaisin ja sitä tuleekin syöttää aluksi hevosille varovasti, pieniä määriä, rauhassa totutellen. Riston kohdalla kävi kuitenkin toisin. Tuore ruoho alkoi parantamaan sen vatsaa! Tiedä sitten, oliko syynä tuore ruoho, Nasun kakka vai aika, mutta sillä ei ole väliä. Yhtenä aamuna tallilta tuli kauan odotettu viesti: kuva Riston kiinteästä kakkapallerosta! Voi sitä onnea, jaoin heti kuvan meidän talliporukalle ja kaikki riemuitsivat!

Nyt Risto on jo palannut töihin ja se tuntuu olevan tästä yhtä onnellinen kuin ratsastuskoulun lapset. Riston rooli on korvaamaton. se on uskomattoman lempeä ja viisas hevonen, joka turvallisesti opettaa lapsille ratsastuksen saloja. Rakastamme ja arvostamme sitä todella paljon!

Kaikissa ähkyissä ei käy yhtä onnekkaasti ja meitä koskettaa syvästi, kun kuulemme jonkun rakkaan hevosen menehtyneen tähän kamalaan sairauteen. 

Muistattehan siis , että emme ilkeyttämme kiellä makupalojen antamista hevosille, vaan suojelemme niitä ähkyltä. Myös virukset saattavat aiheuttaa ähkyjä. Siksi me vaadimme teitä käyttämään eri vaatteita ja varusteita kuin muilla talleilla.Tästä kerron myöhemmin lisää.

Hyvää kesää meiltä kaikilta! Nautitaan jokaisesta päivästä, jonka saamme viettää rakkaiden eläinystäviemme kanssa!