19.4.2023

TUNNETAITOTALLI

Hevoset puhuvat tunnekieltä.  Hevonen skannaa ihmisen heti tämän tullessa lähelle ja aistii tunnetilan.  Tutkimuksissa on saatu selville, että hevonen osaa tunnistaa tuntemattomienkin ihmisten vihaiset ja ystävälliset ilmeet jopa valokuvista. Hevonen on sosiaalisesti erittäin älykäs eläin. Toisin kuin ihminen, hevonen ei koskaan kieroile tai esitä muuta kuin on. Se ei kiellä tunteitaan. Ihminen ei myöskään voi salata tunnetilaansa hevoselta, vaikka kulkisi muutoin maski kasvoillaan. 

Kaikista tärkein hevosen antama oppi on: elä hetkessä! Tästä voi käyttää myös ilmaisua tietoinen läsnäolo. Tämä on yksi olennaisista asioista tunteita ja niiden säätelyä opetellessa.

Psykologiassa käytetään metaforaa, jossa järki ratsastaa elefantilla. Elefantti on tunteet.  Järjen on siis hallittava tunteita.  Ratsastaja ei voi hallita ratsuaan pakolla, sillä tunteita ei voi pakottaa. Niitä on opittava tulkitsemaan ja ymmärtämään. Siten voi hallita ratsuaan lempeällä päättäväisyydellä. Kuulostaa ratsastajan korvaan aika tutulta.

Todelliset ja kuvitellut pelot kahlitsevat elämää ja tekevät meistä onnettomia.

Pelko on jokaiselle ratsastajalle tuttu tunne. Tiedämme että pelon aiheuttajaa välttelemällä pelko vain voimistuu.  Siksi nousemme mahdollisimman pian putoamisen jälkeen takaisin satulaan. Hevonen on kuitenkin opettanut meille myös sen, että iso pelko on parempi kohdata pieni pala kerrallaan turvallisessa ympäristössä, luotettavan vierellä kulkijan kera. Yksin ei kukaan pärjää.

Näen työssäni päivittäin, miten hevonen opettaa lapselle tunnetaitoja. Vaikeita tunteita kuten turhautuminen, viha, kateus ja pelko on helpompi käsitellä hevosen esimerkin avulla. Hevonen ei salaile tai häpeä näitä meidän mielestämme kiellettyjä tunteita. 

Tunnetaidot ovat tärkeitä kaikille. Ne ovat onnellisuuden avain, sillä tunnetaidot auttavat sopeutumaan ja selviämään vaikeista kokemuksista. Tunnetaidot lisäävät elämänhallintaa. Tulevaisuuden työelämässä tunnetaidot ovat avainasemassa. On jo kauan tiedetty, että heppatytöistä kasvaa usein johtajia ja vieläpä keskimääräistä parempia sellaisia. Uskon että tämä johtuu suurelta osin siitä, että hevonen on opettanut heille hyvät tunnetaidot.

Hyvää kevättä kaikille ja tervetuloa tallille oppimaan tunnetaitoja!