30.8.2022

TERVEISET MM-KISOISTA

TERVEISET MM-KISOISTA

Ratsastuksen MM-kisat ratsastettiin Tanskan Herningissä viime viikolla. Tällä kertaa kisoja oli erityisen jännittävä seurata, sillä Suomea edustamassa oli Vaasan Hubertuksen ratsukko Sanna Koskiluhta ja Liptona III. Ratsukko kilpailee parakouluratsastuksessa. Tämä pari on jo kokenut ulkomaan matkaaja ja kultamitaleitakin on kotiin tuotu useampi. Meriittinä myös Pohjoismaiden joukkuehopea ja kaksi PM luokkavoittoa.

MM-kisoissa Suomea edustavilla ratsukoilla oli mukanaan mm. joukkueenjohtaja, eläinlääkäri, valmentajat ja omat tukijoukot. Sannalla mukana paras hevosenhoitaja ja tukija äiti Leena Koskiluhta. Myös Liptonan eli kotoisammin Lipin omistajat Jaana ja Nneoma olivat paikalla huolehtimassa upean tammansa hyvinvoinnista. Tukijoukot mahdollistivat ratsukon keskittymisen suoritukseen.

Ennen ensimmäistä starttia kisapaikalla suoritetaan vetcheck eli eläinlääkäri tarkistaa hevosen kunnon. Siinä käydään läpi hevosen yleistila ja tarkistetaan, että se liikkuu puhtaasti eli ei onnu jalkojaan. Hevosille tehdään satunnaisia dopingtestejä ja ratsastaja voidaan tulla yllättäen kotiinkin testaamaan.

Yhdeksi tärkeimmistä osa-alueista Sanna nostaa psyykkisen valmennuksen merkityksen. Hevonen aistii tarkasti ratsastajan mielentilan ja se siirtyy hevoseen. Ei turhaan sanota, että hevonen on ratsastajansa peili. Pienikin hermostunut ohjasote tai pelkkä pinnallinen hengitys saattaa horjuttaa hevosen mielenrauhaa ja näkyy jännittyneisyytenä sen olemuksessa. Kouluratsastuksessa tavoitellaan harmonista ja rennosti liikkuvaa hevosta, joten pelkkä ratsastajan jännittynyt mielentila saattaa pilata muuten teknisesti hyvin sujuneen radan.

Psyykkisen valmennuksen teho näkyi Sannan suorituksissa. Vaikka hevonen välillä hermostui ulkopuolisten syiden takia, säilyi Sannan ratsastus viilipyttymäisen rauhallisena ja hän sai välitettyä hevoselle turvallisuuden tunteen. On erittäin tärkeää, ettei hevonen säikähtäessään koe jäävänsä yksin, vaan ratsastaja on sen tukena ja turvana.

Tällä kertaa ratsukko ei vielä tuonut mitalia kotiin, mutta kun veryttelyä seurasi sai vihjeen siitä, että niitäkin on vielä luvassa.

Toivotaan, että Sanna löytää sponsoreita tuekseen ja mahdollistetaan tämän upean urheilijan menestys tulevaisuudessakin!

Kuva: Leena Koskiluhta